Välkommen till HyraBat.NU – Sveriges enda kostnadsfria båtuthyrningssida.

HyraBat.NU är en mötesplats för alla typer av båtar och båtförare. Privatpersoner och företag kan lägga ut sin båt för uthyrning helt utan kostnad, vi tar ingen annonsavgift, förmedlingsavgift eller kickback. HyraBat.nu finansieras med hjälp av samarbetspartners.

Vem som helst kan hyra en båt. Det är upp till båtägaren att bedöma dina kunskaper och erfarenheter för båten i fråga. Hen tar därför beslut. Är båten längre än 12 meter och bredare än 4 meter ska du inneha Kustskepparintyget

Sverige har en av Europas längsta kuststräckor från Haparanda i norr till Strömstad i väster. Det finns mycket hav, skärgård och naturhamnar att utforska. Vi värnar även om säkerheten på sjön och uppmanar alla våra annonsörer samt hyresspekulanter att säkra sommaren med ett medlemskap hos SSRS


Varför ska du hyra ut en båt?

  • Du kan täcka båtens omkostnader och dessutom få en pengar över
  • Riskerna du tar kan täckas med en ev. deposition
  • Du skapar nya kontakter och kan kanske säkra ett årlig tillskott med en trygg användare
  • Du kan få hjälp med att flytta båten från A till B utan omkostnad
  • På HyraBat.NU är det helt kostnadsfritt att lägga upp båten, vi har inga dolda avgifter och du behöver inte ens registrera dig som användare – ange bara en kontakt så intressenten kan kontakta dig
  • Vi på HyraBat.NU marknadsför din båt och du växer med oss
  • Kostnaderna för utveckling, marknadsföring samt vår eminenta kundtjänst täcker vi genom samarbetsavtal med olika företag vilket innebär att vi belastar varken dig som hyr ut eller dig som hyr båt med avgifter
  • Du som hyr ut din båt ska inte betala för att hyra ut och du som hyr ska inte betala extra för förmedling!

Försäkringar
Båten bör vara försäkrad för uthyrningsanvändning. De flesta båtförsäkringar täcker inte skador som uppstått vid uthyrning, några bolag har villkorat en viss tid av uthyrning per år i sin premie, medans andra lägger till några procent under perioden du hyr ut
Prata med ditt försäkringsbolag – du kan alltid kontakta oss på info@HyraBat.NU så vi tipsa på bra bolag!

Det är vanligt att båtägare tar ut en deposition i samband med uthyrningen för att täcka exempelvis en självrisk eller bensintank som ska återfyllas. Denna deposition betalas tillbaka efter hyresperioden är slut enligt överenskommelse i avtal
Ladda gärna ner vårt kostnadsfria hyresavtal (Avtalet finns även under fliken “Hur fungerar det“)

Vad säger skatteverket
Du är skattepliktig när du hyr ut och får endast göra avdrag för utgifter som direkt hör ihop med uthyrningen (exempelvis tilläggsförsäkring).
Vi på HyraBat.NU för debatt om detta med Skatteverket då vi anser att det är underligt att man exempelvis får hyra ut sitt sommarhus för en summa av 50.000 kr/år utan att betala skatt.
Vi tror på delningsekonomin, vi kan inte alla äga allt men vi kan dela på varandras tillgångar och därmed spara miljö OCH pengar. Detta bör främjas av staten!
Är du osäker så läs mer på Skatteverket

Marknadsföring och utvärderingar
Bilderna på båten påverkar betydligt båtens popularitet. Vi på HyraBat.NU kan hjälpa dig med tips för foton eller film.
Vill du ha hjälp att filma/fotografera båten så erbjuder vi även det till en mindre kostnad (vi har även drönare vilket skapar bra lyxiga bilder)

Båtens utrustning
Vi rekommenderar att båten utrustas med tanke på grundanvändning. Personliga tillhörigheter bör hållas på en minimal nivå. Är båten brukbar för övernattning med kök så bör ju detta vara utrustat för att förse samtliga sovplatser med porslin och redskap för matlagning. Kontrollera alltid säkerhetsutrustningen innan uthyrning.

En checklista underlättar vid uthyrning. Där kan all utrustning bockas av i samband med uthyrning och återlämning.

Städning av båten
Precis som du hyr ut din bostad bör det vara tydligt angett för vad som gäller vid städning. Redskap och tillgång till rengöringsmedel underlättar resultat. Du kan även erbjuda städning mot avgift.
En båt mår bra av att användas. En båt som är i bruk är oftast i bättre skick än de som ligger i hamnen för länge. Kommunikation är nyckeln till framgång.

Avgångs- och slutkontroll
Gå alltid igenom båten vid överlämningen. Kika på skador eller repor så att man inte behöver spekulera om detta i efterhand. I samband med återlämningen av båten har man återigen en genomgång tillsammans. Ladda gärna ner vårt kostnadsfria besiktningsprotokoll (Protokollet finns även under fliken “Hur fungerar det”)